ed
5 octombrie - Ziua Mondiala a Educatiei

Ziua de 5 octombrie este desemnată, pe plan mondial, sărbătoarea profesională a profesorului. În mai multe țări, Zilele profesorilor sunt destinate a fi zile speciale pentru aprecierea cadrelor didactice. Unele dintre ele sunt sărbătorite la sfârșitul săptămânii, în timp ce altele sunt celebrate în timpul zilelor lucrătoare. Între 1965 și 1994 era prima duminică din octombrie. Din 1994 este pe 5 octombrie pentru a coincide cu sărbătoarea mondială a profesorului (stabilită în 1994 de UNESCO). În 1994, UNESCO a inaugurat prima ZI MONDIALĂ A EDUCATORILOR, pentru a comemora semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională A Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic. Această zi se sărbătoreşte în data de 5 octombrie în peste 200 de ţări. Este consacrată personalului didactic, celor care fac educaţia - educatori, învăţători, profesori, denumirea ei fiind World Teachers’ Day în engleză sau Journée Mondiale des Enseignants, în franceză.

De ce o zi consacrată cadrelor didactice - educatori, învăţători sau profesori?

Pentru că ei contribuie în mod esenţial la dezvoltarea unei ţări, asigurând transmiterea de cunoştinţe. Ei joacă, de asemenea, un rol civic de mare importanţă, contribuind la păstrarea coeziunii sociale.

Prognoza meteo pentru ziua profesorului:

Luni, 5 octombrie, vremea se va menţine destul de caldă spiritual. Se prevede cer variabil, pe alocuri precipitaţii emoţionale, zâmbete, vânt moderat, presiunea atmosferică va fi încărcată de surprize, felicitări. Temperatura sărbătorii va atinge maximele posibile. …Buna dispoziţie şi momentele plăcute vor fi la ordinea zilei.

CITATE DESPRE EDUCAŢIE

ed1O şcoală în care profesorul nu învaţă şi el e o absurditate. (Constantin Noica - Jurnal filozofic)

Şcoala cea bună e aceea în care şi şcolarul învaţă pe profesor. (Nicolae Iorga)

Educaţia nu este pregătirea pentru viaţă, educaţia este viaţa însăşi. (John Dewey)

Lipsa de educaţie poate fi invocată până la 20, hai 25 de ani. După aceea, nici dacă singura locuinţă şi mamă ţi-ar fi maidanul, nu mai poţi invoca lipsa de educaţie. Vine o vreme când mintea proprie îţi este un educator suficient. (Ileana Vulpescu - Arta conversaţiei)

Mi-ar fi plăcut să fiu profesor. Profesorul este fabricant de oameni. Profesorul seamănă cu un tâmplar care ia un lemn murdar din noroi și face mobilă de lux. (Petre Țuțea)

Un profesor bun e ca o lumânare – se consumă pe el însuși pentru a lumina drumul celorlați.